Project Description

Metode filtracije akvarija

Jaubert sistem

Xenia metoda filtracije (Jaubert metoda)

Veliki akvarij ima sistem filtera veličine oko 900l. Sistem je napravljen, pola kao Jaubert(sa plenumom), a pola kao obrnuti Jaubert – zatvoren stiroporom.

U njemu ima oko 500 kg koraljnog pijeska, od čega je oko 50 kg pijeska ubačeno živo. Svjetla na filteru su upaljena nakon 20 dana u normalnoj fazi dan-noć. Ubačene su razne vrste Caulerpi. Protok kroz filter je pasivan. U početku nisu stavljeni skimmeri, ali su ubrzo dodana 3 manja skimmera od 200-1000 l (2 Berlina, Deltec), dok se ne nabave veći.

U sistem se povremeno (samo po potrebi i pasivno ubacilo oko 100g AU-na 2-3 dana). Phosfat removeri nisu nikad korišteni.

Sam filter sistem radio je oko godinu dana prije nego je priključen na veliki akvarij. Filter je već bio potpuno formiran sa razvijenim svim kulturama bakterija.

xsenia_metode-filtracije-akvarija

Veliki akvarij naseljen je većinom živim aklimatiziranim starim tropskim kamenjem, a kao “scena” upotrijebljeno je mrtvo koraljno kamenje-spojeno epoksidom. Postepeno su paljena svjetla (T5 reflektor u 9 faza) i nakon mjesec dana počeli su se polako unositi koralji iz starih akvarija. Iako je sav “materijal” bio stari i dobro aklimatiziran kroz 8 godina, u akvariju su ipak počele rasti nitaste zelene alge, naročito na “mrtvom” kamenju. No taj rast se skoro potpuno smanjio za 3-4 mjeseca, ali u potpunosti tek za 7-8 mjeseci. Naravno, trebalo je pričekati sa unosom koralja (što mi nismo učinili.)Usprkos tome, koralji su počeli rasti i napredovati-odmah, bez ikakvih problema.

xenia-jaubert-metode-filtracije-akvarija

Sistemu su priključena 2 velika skimmera (ATK i AM ),kalcij reaktor i mješač kalcijevog hidriksida.

Nakon potpuno stabiliziranog rada sistema, bilo je moguće početi i s nekim novim eksperimentima ali tek nakon što je ustanovljeno da akvarij funkcionira besprijekorno a koralji rastu kao u prirodi (solidne građe kalcijske strukture, otvorenih polipa lijepih boja i brzog rasta). Prije oko 6 mjeseci počelo se s upotrebom zeolitha-pasivno. Sistem se sastoji u prihranjivanju bakterija koje vade iz vode fosfate i nitrate (a i druge štetne sastojke), a višak bakterija odlazi skimmerom. Bakterije se hrane raznim sastojcima na bazi ugljika.

Voda koja je iscrpljena jakim filtriranjem, zeolithom, skimmerima-osiromašena je i od mikro i makro elemenata potrebnih koraljima za rast i prosperitet. Zato se svi elementi nadoknađuju svakodnevnim unosom, a isto tako potrebno je koralje dodatno aktivno hraniti (uglavnom noću). Zeolit je dodatno djelovao na koralje tako da su posvijetlili, poljepšali boje i dobili tipičan “porculanski” izgled.

Parametri phosphata se održavaju stalno između 0,02-0,04, kalcij je između 500-550mg. Zeolit sistem treba konstantno držati pod nadzorom da fosfati ne bi pali na 0 što bi izazvalo katastrofu i uginuće koralja. Zato se koriste male količine, koje se postepeno i kroz dulje razdoblje djelomično zamjenjuju novim zeolithom. Koralji, oslobođeni viška zooxanthela, noću se hrane raznovrsnim miksturama svježe i suhe hrane, dobivaju omega masne kiseline i aminokiseline. Hranjenje ovisi i o njihovom trenutnom izgledu i boji.
Sistem daje očekivane rezultate.

Naravno, to je samo, možemo reći, luksuzni dodatak na sistem koji je već doveden do perfekcije. Sve druge komponente i parametri i dalje se nadgledaju i održavaju. Može se reći: sa jedne strane čistiš vodu do iscrpljivanja a sa druge strane ubacuješ “lopatom” sve što si oduzeo. I tako balansiraš.

Slike i Obrada: Ciporeef
Tekst: Lela (Xenia) i Željko Pektor

Zeovit sistem

zeovit sistem

Zeovit sistem je jedan od sistema koji je po mom mišljenju jedan od najkompliciranijih ali i najdjelotvornijih sistema za skidanje fosfata i nitrata u akvariju. Zeovit sistem koristi bakterije koje se razvijaju u zeovit reaktoru uz dodavanje dosta drugih elemenata koje treba dozirati svaki dan.

U ovom tekstu je svoj način korištenja tog sistema opisao jedan od iskusnih akvarista.

zeovit-sistem-filtracije-akvarija-1

ZeoVit, ZeoFood7, ZeoBac i ZeoStart2, jako skimanje koralje hranim dodatnom hranom bez nutrijenata (bacteria mulm, Coral Vitalizer & Amino Acids)

Dnevno:

 • 2 x 10 kapi CoralVitalizer
 • 1 x 2 kapi AminoAcidHighConcentrate
 • 2 x 0.5 ml ZeoStart
 • 1 x 5 kapi PotassiumIodineFluoride

Tjedno:

 • 1 x 50 ml K-Balance
 • 1 x 50 ml B-Balance
 • 2 x 5 kapi ZeoBac
 • 2 x 5 kapi ZeoFood7
 • 2 x 2 kapi Iron
 • 2 x 6 ml AminoAcidLPS

Svakih 10 dana:

 • 7 ml ZeoSpur2

Svaka 2 tjedna:

 • 5 dana PociStyloGlow, 2 pipete
 • Promjena 0.5 litara Korallenzucht aktivnog ugljena, iznad zeolita
 • Izmjena 20 galona vode

Izmjena 2 litre ZeoVit-a svakih 6 tjedana, zatim 10 kapi ZeoBac i 5 kapi ZeoFood7 svaki drugi dan na jedan tjedan.

zeovit-sistem-filtracije-akvarija-2

Primijetio sam da dosta doziranja ovisi o korištenoj soli i koncentraciji elemenata u njoj a također i o broju živih organizama (potrošača) te snazi skimera. Ovo doziranje je određeno posebno za moj sistem od 315 galona (sa malom količinom nutrijenata, jakim skimerom, soli i sa velikom količinom korallenzucht best premium koralja). Zbog toga se ovo doziranje ne može prenijeti u odnosu 1:1 na svaki sustav jer se sustavi međusobno razlikuju. U osnovi doziram prema principima reakcija koralja opisanih u vodiču tako da su količine ponekad drugačije.

Lampe mijenjam svakih 5 – 6 mjeseci, T5 lampe svakih 6 – 8 mjeseci.

Dnevno:

 • 12 kapi SPG
 • 5 kapi PIF
 • 12 kapi CV
 • 3 kapi AAHC
 • 2 x 0.3 ml Start2
 • 10 ml CS
 • 1 ml KB Strong

2 x tjedno:

 • 6 kapi Bac
 • 3 kapi Food
 • 5 ml BB
 • 10 kapi Fe

1 x tjedno:

 • 6 ml Spur2

Ovo će funkcionirati samo ako su parametri vode stabilni i ako su vrijednosti u razini NSW. Sistem je sve skupa velik oko 315 galona.”

Slika njegovog prekrasnog akvarija:

zeovit-metoda-filtracijejpg

Ecosystem i Miracle Mud

Ecosystem, alga Caulerpa sp i Miracle Mud

Ecosystem, alga Caulerpa sp i Miracle Mud

Ovaj sistem je izrazito kvalitetan. Miracle mud u sebi sadrži elemente u tragovima, veliku količinu željeza i joda koja poboljšava rast makro algi te cijeli biološki proces akvarija.

Caulerpa alga će se manje krahirati i seksualno razmnožavati. Preporučujem jače svijetlo da bi alga mogla uspješnije rasti.

S ovim miracle mudom treba isto vršiti izmijene vode, uz ostale klasične primijene u akvaristici.

Ecosystem u kombinaciji sa algom Caulerpa sp i “Miracle Mud-om” je jako djelotvoran sistem koji i sam koristim.

Sistem zahtjeva 24-satno svjetlo i svoju potpunu djelotvornost će pokazati nakon 6 do 8 mjeseci.