Project Description

Prehrana koralja (coral food)

prehrana koralja

Većinu koralja treba hraniti

Brzi tečaj u hranjenju koralj je to da većina simbioznih koralja treba dodatke od fotosintetične aktivnosti od udomaćene zooxanthellae. Da budemo načisto, znajte da će ovi koralji gladovati ako se ne hrane u zatočeništvu.

Vrlo malo vrsta je zaista autotrophic (u mogućnosti da izvuku svu moguću hranjivost iz simbioze sa zooxanthellae). Nažalost, to nije uvijek jasno akvaristu kad puno koralja preživi sa nedostacima od par posto. Kako netko može vidjeti da je koralj izgubio deset posto svoje mase usitnjavanjem kad pupa je u ciklusu (natjecanje i uvlačenje sa vodom) kad to je različito iz dana u dan.

Pustite me da vam pobliže objasnim. Mi možemo pošteno kazati da su najpopularniji koralji u prodaji 75-95% photosynthetic. Oni izvlače 75-95% hranjivih tvari iz proizvoda simbiozom sa zooxanthellae i održavaju ravnotežu preko drugih sredstava (hraneći se apsorpcijom organizama, na primjer). To podrazumijeva da su kvaliteta vode i svijetla (starost lampi, dovod svjetla kroz potencijalno obojenu vodu ili prašnjave lece, itd..) uvijek optimalni i bez smetnji u održavanju takve efikasnosti.

Sad, ako i uzmemo nehranjenu životinju koja je zadovoljna  99% sa fotosintezom u drugačije “savršenom” akvarijskom sistemu, to još ostavlja dnevni manjak od 1% hranidbenih potreba koje koralj nije primio (premještanje ugljena u simbioznoj aktivnosti). Takvi koralji se čine da napreduju dobro i može se činiti da rastu dok se osnivaju u akvariju i puni polyp nastavak je realiziran (sumnjivi rast).

Činjenice međutim ostaju nepromijenjene: jedan posto neuhranjenosti je još dnevni manjak i takvi koralji gladuju, makar polako. Usitnjavanje je jedan od mogućih objašnjenja za koralje koji se cine da napreduju dobro mnogo mjeseci ili cak nekoliko godina i onda neobjašnjivo uginu. Često je to jednostavna stvar u koncepciji sporog manjka u hranjenju. Sad uzmite u obzir da naš akvarijski sistem ne radi u svojoj najboljoj izvedbi svaki dan da bi dao najbolju foto sintetičku aktivnost.

Starost lampa (korisna boja, zalutali spektrum, saltacreep prašina i otpad značajno utječu na transmisiju svijetla (preko lampa, leća i canopies) čistoća vode je često onečišćena zamućenošću ili mijenjanjem boja (“starenje” žute vode između promjena vode) i sveukupno kvaliteta vode varira tako da koralji u zatočeništvu i njihove simbiozne alge ne mogu napredovati na vrhuncu svaki dan. Kombinirano sa tom činjenicom da velika većina koralja nije ni blizu da bude autotrophic, mi imamo situaciju gdje hranjenje nije pitanje “ako” nego radije “što” hraniti.

prehrana koralja

SONY DSC

Mali Polipi kameni koralji (sps vrste)

Oni su većinom mesojedi iako to ne bismo nikad pogodili iz njihovog imena. Oni predstavljaju jedinstven problem za akvariste koji ih pokusaju nahraniti. Čestična veličina je kritična za većinu SPS.

Većina zahtjeva ZOO plankton veličine manje od predpripremljene hrane koja se konvencionalno nudi, ako se ne skuplja ili uzgaja živi plankton, može biti zahtjevno da se nahrani mali polip mesojed. Čak i većina živo uzgojene hrane je prevelika za male vrste.

Rotifers su relativno efektne ali sviježe baby brine skampe su većinom nepoželjne (dobre su za većinu Acropora i neke Pocillopora ali skoro beskorisne za Poritids i većinu Montipora).

Sps koralji su većinom uspješni foto sintetičari i ne tako ovisni o dodatnoj hrani kao lps koralji. Bez sumnje to je doprinijelo velikom uspjehu kod akvarista u držanju i reklamiranju ove grupe koralja u modernom, dobro osvijetljenom teško obranom akvarijskom sistemu.

prehrana koralja

Sps recepti

Možda najuspješnija strategija za hranjenje planktivourous SPS koralja je ispuštanje zrelih refugimsa. Šljunčane zone bez riba i morska trava refugia daje veće količine ZOO planktona i epiphytic tvari.

Povremeno branjenje živih rotifers i/ ili baby brine skampa bilo bi idealno (za početak sedmično) i mali izvor nitrogena bi bio neophodan(za njegu zooxanthellae). Razumna količina ribe i regularna hranjenja ribe mogu dati adekvatne zalihe nitrogena i amonijaka za koralje i njihove simbiozne alge kroz feces i druge raspadajuće tvari.

Slaba pigmentacija i bijeljenje u koraljnom tkivu (kada nisu uzročnici povišena temperatura ili šok saliniteta) mogu indicirati manjak nitrogenous “gnojiva” za zooxanthelle. Phitoplankton je bio viđen da izaziva slabo bockanje u odgovoru u nekih sps koralja ali nekoliko ako i jedan koralj se misli da konzumira biljne tvari. Ustvari, mnoge vrste su viđene da hvataju phitoplankton a u njihovim polipima bili su viđeni da puštaju saidplant tvar nedugo nakon toga.

Oslonite se na visokokvaliteto osvjetljenje i ZOO plankton kao većinu sps hrane. Hranjenje upijanjem je neizbježno sa razumnim bio-unosom.

prehrana koralja

Meki koralji

OCTOCORALLIANS su najteži za generalizaciju prehrane. Obitelji u toj grupi idu između potpune autotrophic (neki pulse koralji i zvjezdani polipi su sumnjivi) do aposymbiotic i potpuno su ovisni o dodatnoj prehrani(neke neptheids).

Više nego ostale grupe koralja, meki koralji trebaju da akvarist istrazi vrste ili bar njihovu obitelj za indikacije potrebnog hranjenja. Alcyoniids uključuju popularne leather (kožne) koralje, za koje se vjeruje da uspijevaju sa većinom hrane iz fotosintezne aktivnosti i raspadnutih organskih tvari(apsorpcija).

Mi znamo da puno leather koralja kao sarcophyton sp će rasti vrlo dobro (do velike veličine u kratkom vremenskom razdoblju) ispod jarkog svijetla i bez ciljanog hranjenja. Puno neptheidsa međutim, vjeruje se ili se zna da se puno hrane sa phytoplanktonom i da vole zamjensku hranu.

Vrste koje nisu fotosintetične tzv. Coloured cauliflover koralji, su možda najviše tajanstvene i zahtjevne. One potpuno ovise o njihovom okruženju za hranu. Za ove životinje kupnja ili proizvodnja dobrog živog phitoplanktona bila bi neprocijenjiva. Regularno miješanje pijeska (počnite tjedno) u neptheid displeju se pokazalo kao vrlo korisna strategija hranjenja, oslobađajući bakterije, organsko blato, plankton i puno vise za gladne filter hranioce. Morska trava refugimus može biti važna u davanju hrane za octocorals.

prehrana koralja

Recepti za mekane koralje

Za slučaj do slučaja….. većinom lagano (simbioza) za Alcyoniids, većinom phytoplankton za neptheids, nešto miješanja pijeska za mnoge vrste, zrele fishless refugiums i raspadnute organske tvari za sve. Vrlo malo ciljanog hranjenja sa velikom hranom (hrana u bočicama) je potrebna za grananje ili toadstool kožu. Gorgonias: u mnogo načina, važeće metode za hranjenje gorgonias mirrora je kao i neptheids. Većina treba ili im se sviđa Nano plankton i phytoplankton. Vrlo malo ih se može nahraniti hranom u bocama.

Morska trava refugiumus je vrlo dobra za davanje prirodnog planktona i epiphytic materijala. Ležerni akvaristi sa miješanim koraljnim vrtovima trebali bi izbjegavati sve aposymbiotic vrste( najbolji su za akvarije sa jednom vrstom koralja), ali simbiozne vrste su jedne od najtežih i najnagrađenijh Gorgonias za držanje ( uključujući encrusting oblike).

prehrana koralja

Zoanthids i Corallimorohs

Po prirodi zoanthid polipi su otporni i dugovječni. Male vrste (kao zoanthus) traže mal ili nikakvo hranjenje. One se ne mogu hraniti sa velikom hranom. Oni su većinom fotosintezni, uživajući u umjerenom do jakom osvjetljenju i očito napreduju od organskih tvari zdravog akvarija.

Velike polyped vrste (palythoa i protopalythoa) traže nešto slabije svjetlo i veće hranjenje uključujući namjerno ciljane čestice. Neke vrste vole duboku vodu ( i otrovnu).

Protopalythoa grandis zahtjeva često i veće hranjenje da bi ostala u najboljem zdravlju. Za vrste koralja koje se mogu hraniti organismaly, fino smrvljeno meso morskog porijekla je prigodno.

Corallimorphs, lažne gljive koralji su raznolike kao zoanthids ali se hrane slično. One vole slabo do srednje svjetlo i veće količine raspadnutih organskih tvari ili ciljano hranjenje. Pimpled ili Hairy varijante će tražiti nešto čestičnog hranjenja u kontrastu sa vrstama sa glatkom krunom (capitulum).